tentokrát osobní pohled mé maličkosti ... (10.09.2015, 2720x, Kobra)

Konečně jsem si našel nějaký ten čas na shrnutí svých dojmů z 42k, tak v tom Iriho nenechám z orgů samotného. Začnu tím, že ač obvykle potřebuji po akci alespoň měsíc, abych se z ní vzpamatoval a měl nějaké pomyšlení o pořádání dalšího ročníku, tentokrát bych do toho klidně směle šel hned další týden. Co týden, už v rámci ukončujícího proslovu a úklidového dne se mi hlavou začaly honit myšlenky o konceptu příští 42k.

Ano, hra nebyla zdaleka perfektní a k dokonalosti ji chybělo hodně. Spousta se toho nestihlo nebo i když to bylo připraveno, tak se na to v tom frmolu zapomnělo (např. jmenovky jsme našly při úklidu), každopádně 42k se ukázala jako nosný nápad, na který by byla strašná škoda nenavázat.

Plně chápu hráče, kteří se hrou nebyli úplně spokojeni, nebo jim v ní něco chybělo. Jako hráč bych se pravděpodobně zařadil mezi ně, jako org jsem naopak rád za každého, komu se 42k líbila a přijel by na případný další ročník, ale stejně tak i za jakoukoliv konstruktivní kritiku, která nám jej pomůže zlepšit tak, aby se příště líbil ještě více a doladily se některé zbytečné chyby či nedostatky.

Začnu negativy, abych pak mohl zakončit dojmy těmi pozitivními záležitostmi. Spoustu toho, co bylo dopředu naplánováno či načrtnuto nebo si o to vyloženě hra říkala, jsme nestihli a obávám se, že to bylo vidět. Někteří z nás, včetně mě, přípravu podcenili a mysleli, že vše dohoní na poslední chvíli, jak už tomu tak bývá. Nevyužili jsme tak plně potenciál letošní 42k, což je hrozná škoda. Mohlo to být o dost dále. Pro mě osobně jsou velká negativa celkem 4 - (1) nenaplněný Firespace, který si o to vyloženě říkal a mohl notně oživit hru + lépe zpracovaný výzkum; (2) nedoladěné postavy a frakce, tím myslím rozepsaná historie a vztahy - samotné nastavení hry bylo dle mého názoru hodně nosné a fungovalo, jen to chtělo dotáhnout - zvlášť nezávislým postavám by to pomohlo; (3) ta šíleně pozdní registrace, to už bylo i nás příliš; (4) a v poslední řadě i rozdělení rolí mezi orgy. Osobně jsem lítal mezi herní postavou a organizátorskými záležitostmi a pouze mi to kazilo hru, navíc si Pegasus hravě poradil i beze mě, takže má hráčská postava byla víceméně zbytečná a mohl jsem jinde zastat mnohem více práce. A co jsem koukal na ostatní frakce, tak to bylo podobné.

To byla taková podle mě největší negativa, na které je třeba se případně příště zaměřit. Nyní k tomu pozitivnějšímu. (1) Začnu hráči - jsem rád za lidi, kteří nám na akce jezdí. Ať už se nám je daří nalákat skrz nastavení akce samotné nebo máme prostě štěstí, tak si nemohu stěžovat. V 99% bezproblémoví lidé, kteří nám navíc již dlouhodobě dokazují, že orgské vedení frakcí opravdu není nutné a oni to s alespoň základními podklady zvládnou na jedničku. (2) Tento bod je takové pozitivum/negativum a je jím příběh a děj akce. Osobně si myslím, že opět to základní nastavení příběhu bylo fajn a hráči se směle chopili a zvládli se z něj vyžít. Samotný děj bychom měli však lépe oživovat v rámci hry a nespoléhat se pouze na improvizaci, která má sice také něco do sebe, a invenci hráčů. (3) Firespace - tady není o čem, Iri odvedl perfektní práci. Škoda, že jsme jej celkově nevyužili lépe, ale jako jeden z hlavních nosných pilířů akce má Firespace obrovský potenciál. (4) Místo konání - přes původní skepsi kvůli čistě interiérům, navíc ne příliš rozsáhlých (tedy oproti našim klasickým fantasy akcím) se mi nákladové nádraží strašně líbilo. Vyřešit problémy s horkem (jiný termín), tak je pro 42k skoro až ideální.

Osobně doufám, že další 42k bude a jsem připraven do ní investovat mnohem více než do letošního ročníku. Pro mě osobně to byla úžasná zkušenost, byla to pro mě vlastně první postapo/scifi (ať už to charakterizuji jakkoliv) zkušenost vůbec a pro celý organizační team to byl velký krok do neznáma. Ano, organizujeme již nějaký pátek, tohle bylo však zcela jiné, ze zcela jiného světa a naprosto od nuly, materiálně i ve všech dalších ohledech. Snad jsme to důstojně zvládli a hráčům se to líbilo. Za sebe mohu říci, že už mám velké plány na další rok, co se 42k týče, a doufám, že je budu moci zrealizovat.

Hodnocení: [7,00], 6x (1 kachnice - děěsný, 7 kachnic - úžobájo)
Design & system Iri Copyright © 2015, Taurea